Skip to main content

група "Гъбка"

Лазаровден и Цветница

Едни от най- цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар са "Лазаровден" и „Цветница“. Празниците и обичаите заемат много важно място във възпитанието на децата. Чрез пресъздаването им, те се научават още по-силно да обичат семейството, родното място, обичаите, традициите и историята на собствения си народ.
През месец април 2022 година малчуганите от група „Гъбка” успяха да пресъздадат неповторима празнична атмосфера. Момичетата бяха пременени в народни носии и с помощта на момчетата свиха красиви венчета от върбови клонки, които украсиха детските главички. Основните песни на Лазаровден са благослов за здраве, плодородие и благополучие на дома. Счита се, че всяка къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена.
Децата преживяха един вълнуващ празник, изпълнен с много положителни емоции и празнично настроение. Разбраха, че "Лазаровден" и „Цветница“ са един от най- красивите празници, които символизират възраждащата се природа и изпращането на студените зимни дни.

trio-01
trio-02
trio-03
trio-04
trio-05
trio-06
trio-07
trio-08
trio-09
trio-10
trio-11