Skip to main content

група "Детелина"

Празниците идват!

През месец декември честваме едни от любимите ни празници, заемащи особено място в календара ни и предшестващи Коледа и Нова година. Народът казва: “Света Варвара вари, Свети Сава пече, Свети Никола гости посреща”, като в едно изречение се обединяват три поредни празника, свързани с трима значими за църквата светци. Празнично настроение бе обхванало децата от група Детелина“ на 5 декември, когато облечени в прекрасни народни носии, сред красиво подредената трапеза, почетоха хубавия християнски празник - Св. Варвара. Те разбраха, че Св. Варвара е приемана като пазителка на малките деца от болести и най-вече от едра шарка.

Както си му е редът, стопанката на дома разчупи и раздаде още топлата, наречена за здраве пита на всички с благословията: „Да дава Господ живот и здраве вам, на челяд, на добитък, на всички“. За да бъдат здрави, децата от групата не пропуснаха да си похапнат и подсладена варена царевица. Според народните вярвания както ти тръгне и мине денят на Св. Варвара, такава ще ти бъде и цялата година нататък.  
По този начин малчуганите обогатиха знанията си за традициите и обичаите, свързани с този празник. Традициите със своята обредност и символика, помагат на децата да осмислят значими житейски взаимоотношения, морални норми, необходими за живот в общността.

rituali-1
rituali-2
rituali-3
rituali-4
rituali-5
rituali-6
rituali-7
rituali-8