Есенни вълшебства

Есен загадъчна тихо наднича,
в ръцете си носи безброй цветове.
Дърветата с пъстри премени облича,
красиви килими тъче.

Есен е!
Един от най-вълшебните сезони, в който всичко избухва в пъстра красота, сякаш природата е спестявала цяла година за големия си финал. Всяко листо по дърветата сякаш се е превърнало в цвете в различен цвят и нюанс. Топлите багри на есента и меките, непарещи, а галещи лъчи на Октомврийското слънце, подтикваха децата от всички групи на ДГ "Слънце" към творчески игри и забавления, разходки в паркове и градини. Те се вслушваха с интерес в непогрешимите звуци на есента - шумоленето на сухи листа, които вятърът "кани на танц" и крилата на птици, отлитащи на юг...
Малчуганите с удоволствие събираха различни природни материали - кестени, шишарки, листа и клончета. Есенни фантазии се развихриха в група "Синчец". Децата дадоха воля на въображението си и показаха своите артистични и творчески умения. Пяха и танцуваха върху килим от паднали листа, наслаждавайки се на шума, който те издават. Пренесоха се в Царството на Есента и нарисуваха портрета ѝ, така както те си я представят, а на главата ѝ поставиха красива корона от листа.
С усет за хармония и естетика, децата от група "Зайче" подреждаха бобчета и семена. Те съчетаваха цветовете от природата и с търпение, прецизност и внимание изработиха оригинални творби.
Трудолюбивите "Пчелички" и малките "Калинки", очаровани от "есенните съкровища", които сами бяха намерили, направиха забавни бухалчета, охлювчета и гъбки от кестени и листа. Малчуганите от групи "Кокиче", "Детелина" и "Светулка" пресъздадоха красотата на природата като изработиха "есенно дърво" използвайки различни технологии - печатане с пръсти и обемни апликации с природни материали. Те изпитаха истинско удоволствие от предизвикателните задачи, а крайният резултат бе посрещнат с възхищение и гордост.
На гости при най-големите, децата от група "Лъвчета", беше добрият разказвач на приказки Педя човек - лакът брада, който им донесе есенно настроение и успя да провокира уменията на децата за словесно изразяване чрез самостоятелно съставяне на разказчета за есента. Организираните разходки, наблюдения и дидактични игри в групи "Слънце" и "Славейче" разшириха представите на децата за промените в природата през сезона. Непосредственият досег до красотите ѝ предизвика възхита и удивление.
Малките детски ръчички заливаха със златни багри рисувателния лист, пресъздавайки красотата на есента. По вълшебен начин децата се докоснаха до настроението на природата, сливайки се с нея в прекрасен танц "Дъжд от есенни листа".
Обичаме те есен! Ти си прекрасна!!!
 
 

Групите на детска градина "Слънце" - Кюстендил