Дейности през неучебно време

Игри, забавления и още нещо...

Седмицата от 27.07. до 31.07.2020г. беше изключително забавна и наситена с много положителни емоции за всички малчугани от ДГ "Слънце".
Децата участваха активно в много и разнообразни дейности , свързани с овладяване на практически умения от ежедневието и бита, усъвършенстване на сензорното развитие, затвърдяване на математически и езикови знания, запознаване с Космоса и Слънчевата система.
Забавните игри и упражнения развиха тяхната самостоятелност, концентрация и координация. С много старание направиха плодови коктейли като измерваха количеството на плодовия сок в канички и нанизваха плодчета за украса, спазвайки броя на нарисуваните плодове. С голямо задоволство участваха в СРИ, насочени към различни практически дейности - пране и простиране, гладене и подреждане на дрехи; пазаруване, готвене и сервиране на храна; миене и подсушаване на кухненски прибори. Упражняваха се в закопчаване на различни видове копчета, ципове, катарами, лепенки от велкро, връзване на връзки... Голям интерес предизвика забиването с чук на истински пирони в дървени пънчета, рязането на плодове с ножчета, наливането на течности в шишета с помощта на фуния.
Децата затвърдиха и уменията си за полагане на грижи към природата като окопаваха, плевиха и поливаха цветните лехи в двора на ДГ.
Игрите за развитие на сензорните умения провокираха любопитството на децата и те истински се забавляваха, ходейки с босите си крачета по различни повърхности - трева, камъчета, пясък или пък преместваха с краката си топчета, потопени във вода. Малчуганите изследваха вкусовите си рецептори като отгатваха плодове само по вкуса им, със затворени очи.
Вадеха от вълшебна торбичка различни предмети, които разпознаваха само чрез ръцете си. Преместваха и сортираха по цветове меки топчета с помощта на кухненска щипка, тренирайки по този начин фината моторика на ръката. Децата развиха сетивата си и получиха нова информация за различни видове материали - вълна, коприна, памук и какво е усещането при допира с тях.
Бяха използвани нетрадиционни техники за затвърдяване на езиковите и математическите знания на децата. Те спомогнаха за развитието на вниманието, паметта и пространственото въображение. Децата подреждаха цифри, букви и геометрични фигури върху цветен пясък и брашно, моделираха ги с пластилин, пухени телчета, копчета и др.
Откриваха магически скрити букви, нарисувани с восък. Решаваха задачи по забавен начин, като използваха щипки за пране, катинарчета и какво ли още не... детското въображение няма граници!
Космосът и звездите винаги са предизвиквали интересът и любопитството на децата. Тази седмица те се обединиха в екипи, които старателно изработиха групови проекти на Слънчевата система и макети на планетата Земя. А когато и ракетите, направени от рециклирани материали бяха готови, децата се превърнаха в космонавти, които смело поеха към своите космически приключения.