Дейности през неучебно време

Седмица на буболечките и малките природолюбители

Ако срещнете на някоя крива пътечка
нищо и никаква буболечка,
не я подминавайте,
не я натъжавайте,
че може би тя в сърчицето си клето
крие огромна любов към света и детето!

Зарадвани от утринните слънчеви лъчи, множество буболечки запълзяха жизнерадостно в дворовете на всички филиали на ДГ "Слънце". Но почакайте... ! Това не са истински буболечки, а нашите възпитаници, които решиха да се включат активно в Седмицата на буболечките и малките природолюбители в дните от 17.08. до 21.08.2020 г. Облечени в подходящи красиви костюми, децата се превъплатиха в ролите на най различни буболечки и насекоми. Сами изработиха подходящи маски, диадеми, шапки, апликации, декори и се впуснаха в лудешки забавления, пресъздавайки света на тези малки твари. Пъргави паячета започнаха да плетат своите мрежи в двора на детската градина. Работливи мравки събираха зрънца и семенца, прибираха ги в своите хамбарчета, защото знаеха, че трябва да се подготвят за студените дни, които ще дойдат след топлото лято, когато ще заглъхнат полята и градините. Лекокрили златни пчелички летяха и танцуваха от цвят на цвят, събираха в кошничките си цветен прашец и слънчев аромат.
Модерни алени калинки на черни точки танцуваха нежно, като правеха красиви пируети и реверанси, които бяха научили в школата за балеринки. Закачливи щурчета ги забелязаха и засвириха на "китарени калинки", изработени от рециклирани материали. Погъделичкани от ярките слънчеви лъчи, зелени гладни гъсенички отвориха очи, протегнаха се, започнаха лакомо да се хранят и се превърнаха в красиви пеперуди, щедро заредени с радост и обсипани с цветовете на дъгата. Тези изящни и ефирни създания също показаха своите танцувални умения сред тревите и цветята. "Буболечковият" карнавал сякаш нямаше край.
Той продължи с модерния рокендрол на напети бръмбари, които свириха на китари и тромпети, а малките светулки като искрици блещукаха ту тук, ту там със своите фенерчета, даряваха блясък и плам на света, за да е безгрижна детската игра.
През тази седмица, изпълнена с много игри, танци и забавления, нашите природолюбители обогатиха знанията си за едни от най-малките представители на животинския свят и научиха, че те също имат своята важна роля в природата и трябва да се отнасят с любов и загриженост към тях.