Дейности през неучебно време

Център за занаяти

На 23 и 24 юли 2019 година десетки деца от ДГ"Слънце" гр. Кюстендил посетиха Център за занаяти в кюстендилското село Раждавица.Тук е прекарал част от живота си и Свети Иван Рилски. Неслучайно мястото на детската занаятчийска  работилница е до стогодишната фурна в селото, която беше реставрирана преди Великденските празници.
Представените стари занаяти впечатлиха изключително много малчуганите, а единственият в региона кошничар бай Димчо Занев им показа своя майсторлък при направата на кошници и опинци. Беше невероятно забавно и в ателието на леля Николинка, която представи на децата традицията за обработка на коноп. Като атракция за всички присъстващи бяха стадо овце от селото, които се превърнаха в истински манекенки и дефилираха около децата, някои от които за първи път виждаха такъв вид животно на живо.
Не по - малко интересна беше и работилницата за обработка на вълна, в която малчуганите видяха технологията на изработването на красиви вълнени пана.
В края на интересното мероприятие всички гости си тръгнаха с много настроение и заредени с положителни емоции от преживяното.
Голяма част от тях обещаха отново да се върнат в село Раждавица, където редом до бай Димата и леля Николинка да творят и да възраждат характерните за региона стари занаяти.