Дейности през неучебно време

„ Сбогом, летни дни чудесни!”

ДГ „Слънце” гр. Кюстендил се отличава с допълнителните форми на педагогическо взаимодействие и изключително богатата си лятна програма, която съдържа нетрадиционни и иновативни форми на работа, обогатяващи децата емоционално, познавателно и допринасящи за цялостния им комфорт.
За малките ни възпитаници изминалото лято на 2019 година протече изключително динамично, с много богати програми, мероприятия и дейности с участието на деца, родители и учители. Спортните програми, закаляването, организираните излети и игри на открито са част от любимите летни приключения на малчуганите. Децата се забавляваха с тротинетки, колоездене, конна езда, спортни състезания, плуване в открит басейн, наблюдение на рафтинг по река Струма, забавни щафетни игри с вода и др. Не липсваше и чуждоезиковото обучение чрез лятното училище по английски език.
В продължение на две седмици бяха проведени „ Дни на географията”, в които малките „пътешественици” обогатиха представите си за Гърция, Япония и Италия - географска карта, забележителности, столица, изкуство, танци и др. Опитаха и някои традиционни ястия от кухнята на тези държави. „ Завръщането” в България стана тържествено, като беше акцентирано върху патриотичните чувства на децата. Успоредно с това мероприятие децата се запознаваха и с всички забележителности на гр. Кюстендил и изпитваха чувство на гордост, че живеят в град, който е известен като „Овощната градина на България”.
Малчуганите бяха зарадвани и с две прекрасни екскурзии - до с. Ръждавица, където се запознаха с някои позабравени стари занаяти и до с. Шишковци и гр. Земен, където освен невероятните емоции предизвикани от пътуването с влака, децата посетиха къщата на В. Д. Майстора и Земенския манастир.
В интересните летни програми на децата присъстваха и заниманията по музика. Чрез „Стената на звуците” стимулирахме първите прояви на творчество у децата чрез създаване на алтернативна музика. Често децата се забавляваха с участието си детски дискотеки и фолклорни надигравания.
Изобразителното изкуство беше част от забавленията на децата през цялото лято. Проведохме детски пленер „ Артистичност сред природата”, рисунки върху асфалт, рисуване върху пясък и брашно, нестандартни рисунки с отпечатване на ръчичката и крачето, изработване на фигури от домашен пластилин и др. Посетихме Граничкия манастир, където също проведохме малък пленер с децата.
Малчуганите взеха участие и в празниците на нашия град „ Празник на черешата” и „ Панагия”, а това им даде възможност да се запознаят отблизо с местните обичаи и традиции. Изключително емоционални за тях бяха срещите с домашни любимци и посещението на зоопарк „Хисарлъка”. Редовно посещавахме РИМ, където малките ни възпитаници с интерес и любопитство участваха в детските музейни работилнички.
Кулинарните занимания бяха любими за децата - месене на традиционни питки, приготвяне на фреш и шишчета от различни вкусни плодове и др.
Седмицата от 9 до 13 август 2019 г. беше посветена на съвместното участие на деца и родители в доброволческата инициатива за опазване на околната среда „ Да изчистим България заедно”.
Слънчевото и забавно лято донесе на децата много усмивки и незабравими преживявания, които те трудно ще забравят.
„Сбогом, летни дни чудесни,
с усмивки и със песни
елате догодина пак!”