Дейности през учебно време

Седмица на четенето

С идеята, че повишаването на грамотността е един от значимите фактори за развитие на всяко общество и във връзка с тази национална стратегия, в ДГ"Слънце" гр. Кюстендил се проведоха редица мероприятия, в които децата участваха с желание и ентусиазъм.
Националната седмица на четенето 22 - 26 октомври 2018 година, беше открита с уникален спектакъл, в който малките ни възпитаници бяха облечени в красиви костюми на най - известните приказни герои. Те се забавляваха с драматизиране на моменти от познати приказки - "Житената питка", "Червената шапчица", "Дядо и ряпа", "Под гъбата", "Снежанка и седемте джуджета" и др. Седмицата продължи с "Приказен маратон". В групите гостуваха родители на децата, техни баби и дядовци, каки и батковци, които донесоха красиви книжки и прочетоха на малчуганите поучителни приказки. Децата от групите ,Лъвчета", "Славейче" и "Калинка" се разходиха до близкото село Згурово, където седнала до огнището баба Роза ги запозна с най - интересните приказки от най - хубавата книжка. Групите " Синчец", "Калинка" и "Слънце" бяха посетени от специалисти от детския отдел на библиотеката, които разказаха на децата за вълшебния свят на книжките и технологията на тяхното създаване - стъпка по стъпка от написването, до отпечатването им. Малчуганите от група " Детелина" и " Светулка" веднага създадоха своя книжка и бяха много горди с резултата от труда си. Група "Зайче" си направиха собствена библиотека, а група "Лъвчета" - "Къщичка за книги".
След като всички възпитаници на детската градина бяха запознати с правилата за опазване на книжките, те донесоха свои любими книги, които искаха да споделят с приятелите си. Инициативата " Предай нататък" беше подкрепена от всички групи в детската градина. Сред големите любители на книжките проведохме състезание за най - добър разказвач и редене на пъзели с илюстрации от любими приказки. В края на седмицата децата от всички групи влязоха в ролята на художници илюстратори и сами създадоха илюстрации към любимите си приказки. Облечени в костюми на герои, техните приятели услужливо им позираха. Във всички групи бяха организирани изложби от най - красивите произведения на малките художници. Така завърши тази богата на събития седмица, в която децата научиха много за ползата от книгите и вярното им приятелство.