Skip to main content

група "Детелина"

Пролетни празници

През пролетта празнуваме едни от най-цветните и светли празници – Лазаровден, Цветница и Великден. Децата от група „Детелина“ ги пресъздадоха и чрез наричания, песни и танци разказаха за смисъла на народни обреди, свързани с тях - изработване на венци, боядисване и чукане с яйца. Изучаването и претворяването на българските обичаи беше истинска радост за тях.

Един от най-веселите и дългоочаквани от децата ритуали, свързани с Великден е боядисването на яйцата. Те вече знаят, че яйцата се боядисват в четвъртък или в събота, както и това, че първото яйце трябва да е червено и с него за здраве се потъркват бузките на децата.

На 29.04.2021г. - Велики четвъртък, малчуганите се заеха с боядисването на яйцата и с желание, и жив интерес пробваха различни начини на декорирането им – рисуване с маслен пастел, боядисване с памук. Всяко дете само избра цвета и начина на декориране на яйцето, и в резултат се получиха красиви шарени яйца, които донесоха много настроение и радост.

Малките „детелинки“ почувстваха духа на празника и истински се забавляваха. Дните около Великден са онези дни, през които можем да научим децата си на християнските традиции и по този начин да предадем нашите познания относно почитането на празника на следващото поколени.

 

tradicia-01
tradicia-02
tradicia-03
tradicia-04
tradicia-05
tradicia-06
tradicia-07
tradicia-08
tradicia-09
tradicia-10
tradicia-11
tradicia-12