Skip to main content

група "Пчеличка"

Лазаруване

Един от най- цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар е "Лазаровден". Празниците и обичаите заемат много важно място във възпитанието на децата от група "Пчеличка". Чрез пресъздаването им, те се научават още по-силно да обичат семейството, родното място, обичаите, традициите и историята на собствения си народ. Народното вярване утвърждава, че този ден се празнува в чест на нивите, пасбищата и гората. "Лазаровден" или "Лазарница" е християнски празник, в който се изпълнява народен обреден обичай – Лазаруване.
Тази година през месец април 2021, малчуганите от група „Пчеличка” успяха да пресъздадат неповторимата му атмосфера. Момичетата бяха пременени в народни носии и с помощта на момчетата свиха красиви венчета от върбови клонки, които украсиха детските главички. Те пяха и наричаха за здраве, щастие и берекет. Основните песни на Лазаровден са благослов за здраве, плодородие и благополучие на дома. Счита се, че всяка къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена.
Децата преживяха един вълнуващ празник, изпълнен с много положителни емоции и празнично настроение. Разбраха, че "Лазаровден" е един от най- красивите момински празници, които символизират възраждащата се природа и изпращането на студените зимни дни.

klonki-01
klonki-02
klonki-03
klonki-04
klonki-05
klonki-06
klonki-07
klonki-08
klonki-09
klonki-10
klonki-11
klonki-12
klonki-13
klonki-14
klonki-15
klonki-16