Skip to main content

Дейности през неучебно време

Животът на село

Животът на много българи и техния бит е свързан със селото и близостта до природата. В седмицата от 25 до 29 юли 2022 година, малчуганите от детска градина „Слънце“ с желание се включиха в интересни дейности и обогатиха представите си за начина на живот и препитание на българите на село, в миналото и днес.

В полите на красивия планински район, по протежение на двата склона на река Новоселска, децата от всички групи на детската градина посетиха конната база в с. Ново село, изпитаха истинско удоволствие от контакта си с красивите кончета и получиха първите си уроци по езда.

Палавниците от група „Зайче“ посетиха дома на мама Теди в село Жабокрът, обогатиха представите си за зеленчуците и плодовете, и с много желание се включиха в брането на богатата реколта. Малките помощници на баба и дядо от група „Детелина“ пренесоха дърва за огъня, намотаха вълна на чекръка, обраха зеленчуците в къщата на баба Нушка, недалеко от Кюстендил.

В полезно и интересно занимание се включиха децата от групи „Мечо“, „Славейче“, „Кокиче“ и „Светулка“ - консервирането на компоти, сладка и туршии за зимата. Ароматът на бабината баница усетиха малките „пчелички“. За храната на домашните животни през зимата се погрижиха „лъвчетата“ – изсушиха сеното, а на обяд седнаха на нивата, разчупиха и похапнаха от вкусната пита, отпиха от студената мътеница и подремнаха на сянка.

Децата от група „Слънце“ пресъздадоха приготвянето на селската трапеза. Нацепиха дърва и напалиха огън, замесиха пита, орониха царевицата, изчистиха боба и сготвиха вкусна бобена чорба, а на свечеряване дядото запали газения фенер, за да е светло и уютно в къщата. На мегдана в селото, облечени в красиви носии, се надиграваха момците и момите от групи „Синчец“ и „Калинка“.

 

Да пазим родното, да ценим труда на хората, да уважаваме и пазим живи традициите, това научиха малчуганите в незабравимата, изпълнена с много изненади и интересни преживявания седмица.

k-baza-01
k-baza-02
k-baza-03
k-baza-04
k-baza-05
k-baza-06
k-baza-07
k-baza-08
k-baza-09
k-baza-10
k-baza-11
k-baza-12
k-baza-13
k-baza-14
k-baza-15