Skip to main content

Празници и традиции

Богоявление и Бабинден

В началото на 2021 година децата от ДГ“Слънце“ отбелязаха Богоявление и Бабинден.
Малчуганите се запознаха предварително с празниците, с обичаите и традициите свързани с тях. Тази година поради епидемичната обстановка родителите, бабите и дядовците не можаха да присъстват физически на празниците, но съдействаха за тяхната подготовка.
Малките палавници с много старание и любов пресъздадоха един от най-светлите и обичани християнски празници – Богоявление. Облечени в красиви народни носии, спазвайки традицията, момичетата замесиха ритуален хляб, а момчетата се хванаха на мъжко хоро в импровизираната река, развявайки българското знаме.
С много любопитство и интерес децата пресъздадоха и обредни обичаи, свързани с Бабинден и засвидетелстваха почит и уважение към възрастните жени, "бабували" на родилките. Те научиха, че в миналото бабите са били първите помощници на майките при раждането и при първото къпане на новороденото. Днес този празник е повод за благодарност към лекарите и акушерките, които помагат за идването на бял свят на децата.
 
Малките ни „слънчица“ с туптящи от вълнение сърца се потопиха в магията на празниците и пресъздадоха обичаите, които българските семейства спазват от векове, и за пореден път доказаха, че са техни верни пазители.
 
babin-den-01
babin-den-02
babin-den-03
babin-den-04
babin-den-05
babin-den-06
babin-den-07
babin-den-08
babin-den-09
babin-den-10
babin-den-11
babin-den-12
babin-den-13
babin-den-14
babin-den-15
babin-den-16
babin-den-17
babin-den-18
babin-den-19
babin-den-20
babin-den-21
babin-den-22
babin-den-23
babin-den-24
babin-den-25
babin-den-26
babin-den-27
babin-den-28
babin-den-29
babin-den-30