Skip to main content

Празници и традиции

Добре дошла, Бабо Марто!

 

 

„Баба Марта на дечицата
върза на ръчицата
мартенички чудни
със ресни червени
да са ранобудни,
да растат засмени.“

 

Хубавата българска традиция за закичване с мартеници в първия ден на месец март донесе много усмивки, радост и емоции за деца, родители, учители и целия екип на ДГ „Слънце“ гр.Кюстендил. Празничната украса на всички входове и групи създаваше настроение и трепетно очакване. Още от ранни зори се чуваха весели песнички в чест на Баба Марта и пролетта. Дечица облечени в красиви български носии в ролята на внучета на обичаната баба посрещаха на входа своите другарчета , техните родители и ги даряваха с мартенички. За да бъде празникът още по-незабравим всичките „слънчица“ на детската градина и техните учители бяха облечени тематично в бели и червени дрехи.
За празника малчуганите от детската градина се подготвиха от рано в своите работилнички, където усукваха бели и червени конци, сплитаха и изработваха интересни мартенички и подаръци.Слушаха разкази, приказки, легенди за мартеницата. Учителите от група „Калинка“ направиха онлайн представяне на красиви мартеници, изработени у дома от деца и техните родители.
Дългоочакваната гостенка пристигна с вкусна пита приготвена от нейните сръчни ръце и пълна кошничка с мартенички . Най-развълнувани бяха децата от яслените групи“Гъбка“ и „Мечо“, които за първи път видяха добрата баба.
Тя разкри на децата тайната магия, която носи преплетената бяла и червена нишка, носена през март като символ за здраве, сила и закрила.

Развълнувани децата поздравиха Баба Марта с различни мили пожелания, песнички и стихотворения. Впечатлена и развеселена от топлото посрещане на децата гиздавата Баба завърза на всички ръчно изработени мартенички и обеща да прогони студената зима, за да се радваме на топло слънце и цветна пролет.

Благодарим ти, Бабо Марто!

marta-01
marta-02
marta-03
marta-04
marta-05
marta-06
marta-07
marta-08
marta-09
marta-10
marta-11
marta-12
marta-13
marta-14
marta-15