Skip to main content

Празници и традиции

Гергьовски люлки

В навечерието на един от най- големите празници в народния календар "Гергьовден", децата от всички групи на ДГ "Слънце" пресъздадоха традиции и обичаи, свързани с неговите характеристики. Той беше отбелязан като един от най-обичаните пролетни празници, свързан с пробуждането на природата, с раззеленяването на гори и поляни, с аромата на цветя, треви и билки.

Още в ранни зори малчуганите започнаха да свиват венци и китки, които връзваха с цветни конци. Нагиздени с красиви народни носии и с дъхави цветя в косите, те извиха кръшни хора, запяха гергьовски песни, наричаха и благославяха за здраве и берекет. С много весел смях и настроение се полюляха за здраве на пъстрите гергьовски люлки. Със сръчните си ръчички изработиха символа на този весел празник - гергьовското агънце, а децата от група "Славейче" гостуваха на село и успяха да погалят и да се порадват на истински новородени агънца. Малчуганите от група "Слънце" посетиха средновековната българска църква "Свети Георги Победоносец", която е национален паметник на културата с голяма архитектурна, художествена и историческа стойност.
Красивите празнични фотосесии, които бяха направени на всички деца, задълго ще пазят спомена за този незабравим пролетен празник.

lulka-01
lulka-02
lulka-03
lulka-04
lulka-05
lulka-06
lulka-07
lulka-08
lulka-09
lulka-10
lulka-11
lulka-12