Skip to main content

Празници и традиции

Еньовден е!

В ясното слънчево утро, окъпани с чиста роса, сееха божествен аромат, осипаните с разнообразни билки красивите кюстендилски полета. Една магия, в която за поредна година се потопиха малките “слънца“ от ДГ „Слънце„.
С дълбоко възхищение и почит към богатствата на майката Природа, децата отбелязаха един от най-мистичните празници от българският фолклор – Еньовден.
На 24.06.22г в знак на благодарност за изобилието на природни блага малчуганите се постараха да изпълнят всички характерни за този ден традиции. С грейнали от утринното слънце лица, те набрага уханни билки и се запознаха с техните лечебни свойства, с песен сплетоха венци от чудотворните растения и минаха за здраве под тях. Всички дейности проведени на този ден бяха насочени към затвърдяване представите на децата за ролята и значението на природата за нашия живот и колко е важно е да се грижим за нея.
Екипът на ДГ „ Слънце„ беше изпълнен с гордост от своите възпитаници, за това, че отново проявявиха завиден интерес към българските обичаи. И с голямо любопитство се запознаха с непокъстбатите от времето и съвременното ежедневие мистични традиции.
С отбелязването на Еньовден и всички характерни особености и красиви ритуали се възпитаха в децата уважение към миналото, любов към традициите и почит към прекрасните земи на България.

venec-01
venec-02
venec-03
venec-04
venec-05
venec-06
venec-07
venec-08
venec-09
venec-10
venec-11