Skip to main content

група " Синчец"

Месец март - празничен, вълнуващ и незабравим!

Месец март е свързан с многообразие от празници, носещи вълнение и незабравими емоции .
По традиция той започва с един обичан от децата празник - пристигането на Баба Марта. Децата я очакваха с нетърпение, а дворът на детската градина бе огласен от песнички в нейна чест. За да бъде празникът още по-незабравим дечица и учители бяха облечени тематично в бели и червени дрехи. Баба Марта пристигна с гиздавата си премяна и с усмивка, разказа на малчуганите за слънчевата пролет, която е тръгнала към тях и води със себе си топли лъчи, нежни цветя, зелени поля и весели птичи песни. Тя закичи всяка ръчичка с мартенички, оплетени от бял и червен конец с пожелание за здраве, усмивки и щастливи детски игри.
С преклонение към делото на Райна Княгиня и всички загинали за свободата на отечеството на 2.03.2022 г. бе отбелязан Националния празник на България. Малчуганите изпълниха с гордост танца „Кой уши байрака?“, отдадоха почит пред знамето с героичния надпис „Свобода или смърт“.
В навечерието на празника Сирни Заговезни известен още като Прошка, Поклади, Сирница, малчуганите представиха различни ритуали - хамкане, ората копата, оратници.
За най-хубавия пролетен празник, посветен на жената и майката 8-ми март, в очите на малчуганите мама беше главен герой. На 8.03.2022 г. децата с вълнение представиха своята онлайн празнична програма „С обич за мама“. Това бе празник на обичта и признателността на всяко дете към своята майка. Трогателни стихове, песни и танци, поднесени с много любов и старание. В знак на обич и благодарност те поднесоха собственоръчно подготвен сувенир на мама.
На 21 март в Кюстендил се празнува много знаков за града празник -„Кюстендилска пролет“. Той съхранява културното-историческото наследство от древността до наши дни и пресъздава осъвременени култови практики и ритуали на почит към божества и лечители. От 1966 г. насам, по традиция се избира девойка „Кюстендилска пролет“. По този повод малките „слънчица“ взеха участие в редица дейности: пролетен онлайн концерт; пролетна фотосесия, посрещане на девойки „Кюстендилска пролет“ и се заредиха с пролетно настроение, доброта и красота.
Изпълненият с празници и емоции месец март ще остави незабравими спомени у децата. Празници като тези съхраняват българското самосъзнание , пазят българските традиции, бит и култура.

 

mnogoobrazie-01
mnogoobrazie-02
mnogoobrazie-03
mnogoobrazie-04
mnogoobrazie-05
mnogoobrazie-06
mnogoobrazie-07
mnogoobrazie-08
mnogoobrazie-09
mnogoobrazie-10
mnogoobrazie-11
mnogoobrazie-12
mnogoobrazie-13
mnogoobrazie-14
mnogoobrazie-15
mnogoobrazie-16
mnogoobrazie-17
mnogoobrazie-18
mnogoobrazie-19
mnogoobrazie-20
mnogoobrazie-21
mnogoobrazie-22
mnogoobrazie-23