Skip to main content

Ден на българското кино 

Една от най-интригуващите и популярни форми на изкуството е киното. Възможност да видим света през очите на друг, да влезем в неговите мисли и чувства, да се пренесем в различни държави, планети, светове. 
На 13 януари 2022 година, с много настроение и емоции, малчуганите отбелязаха официалния ден на българското кино. Актьорският екип на Драматичен театър „Крум Кюлявков“, град Кюстендил прие топло малките гости от група „Детелина“, запозна ги със спецификата на професията и представи пред тях прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант", чиято премиера се е състояла на същата дата през 1915 г. 
В импровизирани киносалони в занималните, децата закупиха билети и се настаниха притихвайки в трепетно очакване на детския филм „Патиланско царство“ по едноименната творба на Ран Босилек и се забавляваха с патилата на герой, чиято дружина е царство на смях и приключения. 
Групите се превърнаха в истински снимачни площадки, пресъздавайки сцени от „Бай Ганьо тръгва из Европа“ - български игрален филм от 1991 година и кратката няма комедия на режисьора Васил Гендов, който играе ролята на Българан. Образите, изградени от децата, с богатия и разнообразен по сценичното си въздействие арсенал от изразни средства, предизвикаха умиление и възхищение сред аудиторията от последователи на фейсбук страницата на детската градина. 
Честит професионален празник на всички работещи в българското кино!

 

kino-1
kino-2
kino-3
kino-4
kino-5
kino-6
kino-7