Skip to main content

група "Детелина"

Никулден

ЗАРЕДИ НИ СЪС ЗДРАВЕ, СВЕТЕЦО,
ПРИДОШЛО КАТО МОРСКА ВЪЛНА,
УКРОТИ ВСИЧКИ БУРИ И ХАЛИ,
ВЪВ ВСЕКИ ДОМ НЕКА ГРЕЙ СВЕТЛИНА!
ПРИКАДИ НА СОФРАТА НИ ХЛЯБА -
ДА СМЕ СИТИ ПРЕЗ ЗИМНИТЕ ДНИ,
С РИБА ЖЕРТВЕНА ДНЕСКА СЕ СЯДА,
НА ТРАПЕЗАТА - ГОСТ НИ БЪДИ!
 
 
На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.
Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден.
Задължително на Никулден на масата присъства шарана. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие.
С всички тези традиции и обичаи се запознаха децата от група „Детелина“ в началото на месец декември 2020 година чрез организираното обучение от разстояние в електронна среда чрез използване средствата на информационните и комуникационни технологии, и с участието на родителите чрез електронната платформа Classroom.
Те отбелязаха празника, като нарисуваха тематични рисунки и ги споделиха във ФБ страницата на детската градина. Показваха какво са научили за традициите по Никулден, как празнуват у дома с най близките си хора и емоционално рецитираха стихотворения за празника.
Със сигурност малките палавници от група „Детелина ще запомнят този по-различен празник и със сигурност ще съумеят да предадат обичаите и традициите на следващите поколения, за да съхраним българското.
 
ribki-1
ribki-2
ribki-3
ribki-4
ribki-5
ribki-6
ribki-7