Skip to main content

група "Пчеличка"

Да прогоним злото, да пребъде доброто!

zloto 1Кукерството е един от символите на България.
С кукерски игри малчуганите от група "Пчеличка" гониха лошите сили през първите дни на Новата 2024 година. Те се запознаха с кукерските традиции и обичаите на нашия фолклор, а именно: как да се "пропъждат" злите духове и лоши сили, така че да има здраве и богата реколта през следващата година, а интериорът в занималнята допринесе да се възпроизведе автентичната обстановка на старите български традиции и обичаи.
zloto 2Децата облякоха кукерски костюми и маски, които бяха изработили с много любов и интерес към красотата на родните багри и форми. Окичени с хлопки, те изпълниха ритуално кукерско хоро, отправиха наричания за радост, здраве, плодородие и берекет. С ентусиазъм раздрънкваха силно хлопките на кръста, за да прогонят всички "лоши сили".
Участието на малчуганите в кукерските игри се превърна в едно неповторимо изживяване. Децата овладяха знания и умения, свързани със съдържанието и смисъла на кукерския обичай - актьорско майсторство, общуване и социални контакти, спазване на правила и поемане на отговорности при изпълнение на ритуала.

zloto-1
zloto-2
zloto-3
zloto-4
zloto-5
zloto-6