Skip to main content

група "Светулка"

Млякото на баба

България е известна по цял свят със своето кисело мляко. В неговите вкусови качества и полезност децата от група „Светулка“ вече са се убедили и с удоволствие го консумират, и сега за тях бе истинско предизвикателство да научат как се приготвя то.

В началото на месец януари 2022 година малчуганите от група се запознаха с начина, по който нашите баби и прабаби са квасили млякото и имаха възможност сами да се докоснат до вълшебството на този процес. Те вече знаят откъде идва млякото и с помощта на „баба“ го свариха, изсипаха в гърненце и проверявайки с пръстче топлината му с нетърпение очакваха момента, в който да сложат с лъжичка киселото мляко, за да го подквасят. Момиченцата го завиха с вълнена черга , за да му бъде топличко и за да се получи вълшебството. След няколко часа нетърпеливо чакане дойде моментът, в който да отворят гърнето и да видят резултата от своята дейност.

Вълшебството се бе получило и с удоволствие децата вкусиха от киселото мляко, което сами си бяха направили, а чувството на задоволство и радост грейна в техните усмивки.

 

mleko-01
mleko-02
mleko-03
mleko-04
mleko-05
mleko-06
mleko-07
mleko-08
mleko-09
mleko-10
mleko-11
mleko-12
mleko-13