Skip to main content

група " Синчец"

Красота от череши

Всяка година през месец юни Кюстендил е домакин на "Празник на черешата". Той се свързва със славата на Кюстендилския край като овощната градина на България.
В нашия регион черешата е присадена в бита и културата на населението, тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване, обградена е с ритуали, пъстрота и изобилие.
Тази година от 22 юни до 26 юни група „Синчец“ на ДГ „Слънце“ участва в многообразие от дейности в „Седмицата на черешата“, организирана в детската градина.
Изобилието и разнообразието от сортове на вкусния черешов плод бе представен в програма с различни дейности. Всеки един ден носеше за малчуганите интерес, радост и задоволство.Участието им бе съпроводено с възторг и желание, а резултатите показаха, че децата познават традициите, бита и природните блага, характерни за региона.
Малчуганите се включиха във фолклорни изяви, танцуваха народни танци, пяха и рецитираха стихчета за черешата, показаха умения за изработване на изделия с череши, пана, картини, моделираха череши с пластилин. Изявиха се като майстори - сладкари, приготвяйки вкусни рецепти с череши и освежителни напитки. Дните от седмицата бяха изпълнени с много красота и настроение.
С пъстрите народни облекла, завладяни от магията, която носи празника на нашия град, децата показаха ,че традициите са живи и ще пребъдат. И както се пее в песента „Черешчица род родила“ ще продължат да се предават от род на род.
За децата тези дни ще оставят траен спомен и гордост от това ,че живеят в Кюстендилския черешов край.
 
magia-01
magia-02
magia-03
magia-04
magia-05
magia-06
magia-07
magia-08
magia-09
magia-10
magia-11
magia-12
magia-13
magia-14
magia-15