Skip to main content

102 години от рождението на Леда Милева

„ Да твориш за деца, значи да чувстваш топлината на детското сърце, винаги отзивчиво към съдбата на другите и чувствително към красотата в живота“

Леда Милева - поет, преводач, деятел на културата, обществен деец, дипломат и дъщеря на поета Гео Милев. Поколения наред са израснали с нейните песнички и стихове, откривали са магията на римуваното слово, написано с толкова голяма любов към децата. През 1998 г. учители и деца от ДГ „Слънце“са имали честта да я посрещнат в детската градина и да се насладят на обаятелното и присъствие.
На 5.02.2022 г. всички групи отбелязаха 102 години от рождението на талантливата поетеса с различни дейности и изразиха своята признателност към завещаното от нея богатство, изразено в слово.
Група „Кокиче“ посетиха детския отдел на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ и се запознаха с творчеството на незабравимата детска поетеса. Палавниците от група „Славейче“ си организираха своя детска библиотека и се насладиха на хубавите и книжки.

Малчуганите от групи „Лъвчета“ и „Слънце“ изпяха така обичаната и любима на всички деца песничка по нейно стихотворение „Зайченцето бяло“, а сръчните „зайчета“ сътвориха апликации по неговия текст. С изразително изпълнение на любими стихотворения от авторката се представиха групи „Детелина“ и „Синчец“. Мъниците от „Гъбка“ и „Мечо“ с интерес разгледаха илюстрации от нейни книжки. Талантливите деца от групи „Калинка“ и „Пчеличка“ драматизираха приказките „Сиводрешко и Бързобежко“ и „Работна Мецана“. „Синя приказка“ пък оживя в група „Светулка“.

Децата с техните артистични изпълнения и прекрасни костюми озариха празничния ден и го изпълниха с прелест и красота.

„ Любовта към книгата трябва да се посее още в детските години, за да остане за цял живот. Дете расло без книга е като цвете, оставено без слънце.“

leda-01
leda-02
leda-03
leda-04
leda-05
leda-06
leda-07
leda-08
leda-09
leda-10
leda-11
leda-12
leda-13