Skip to main content

„Малки пешеходци”

„Светът е толкова голям
и можеш да го опознаеш сам.
И няма нищо страшно и опасно,
когато с правилата си наясно!”

В нашия изключително динамичен живот превенцията по безопасност на движението на пътя е наложителна от най-ранна детска възраст.
През месец февруари 2023 година, в група „Детелина“ се проведе състезание „Малки пешеходци“. Децата старателно се подготвяха за него, като обогатиха и затвърдиха своите знания, умения и компетенции за основните правила за безопасно движение. Обобщиха представите си за улица, кръстовище, тротоар, пешеходна пътека. Научиха много за пътните знаци, за сигурността и безопасността по пътищата. Това те демонстрираха с голямо удоволствие в предложените им игри:
1. Игра "Сглоби знака!” - сглобяване на елементите на два знака, разрязани като пъзел, разказване за знаците и за тяхното значение.
2. Игра "Минута е много“ – отговаряне на въпроси по безопасност на движението.
3. Игра "Кой съм аз и какво означавам“ – описване и отгатване на пътен знак - форма, цвят, изображение.
4. Игра "Движа се безопасно” – спазване на правилата за безопасно движение по тротоара и пресичане на пътното платно, забелязване детайлите в уличната ситуация.
Състезанието протече с много емоции и желание за победа и от двата отбора и завърши със стихотворения и песни за пътните знаци, регулировчика и светофара.

bezopasnost-1
bezopasnost-2
bezopasnost-3
bezopasnost-4
bezopasnost-5
bezopasnost-6
bezopasnost-7
bezopasnost-8