Skip to main content

Дейности през неучебно време

Ден на хлебопроизводителите

На 10.06.2021 година отбелязваме православния християнски празник Спасовден (Възнесение Господне). На този ден празнуват и хлебопроизводителите, затова и в ДГ „Слънце“ бе двоен празник.
Отрано децата от група „Слънце“ се подготвиха за празника - пременени, весели, засмени, пресъздадоха обичая, свързан с премятането в сутрешната роса за здраве, играха, пяха и наричаха за здраве и благополучие.
Приготвянето и консумирането на хляб в бита на българите е една характерна черта от националната му идентичност. Хлябът е неизменна част от ежедневната и празничната ни трапеза, той е част от народните обичаи и присъства във всяко важно събитие в живота ни. Затова и малчуганите с любопитство и интерес се запозноха с труда на хората, които го произвеждат.
Малките „лъвчета“ посетиха фирма „Феста“ и наблюдаваха в реална среда цикъла на производството на хляб и закуски.
Малчуганите от останалите групи се отдадоха на една от любимите си дейности – месене на тесто и приготвянето на хляб. Много усмивки, много емоции, много набрашнени бузки съпровождаха този процес, а резултатът бе топъл и вкусен хляб, чийто аромат изпълни детската градина. В група „Светулка“ изпекоха хляба така, както са го правили нашите баби – на подница и с връшник.
Така малките ни възпитаници почетоха труда на хората, които приготвят хляба.
Честит празник на всички именици!
Честит празник на всички хлебопроизводители!
Да бъде благословен хляба на трапезата на всички хора!

 

hleb-01
hleb-02
hleb-03
hleb-04
hleb-05
hleb-06
hleb-07
hleb-08
hleb-09
hleb-10
hleb-11
hleb-12
hleb-13
hleb-14
hleb-15
hleb-16
hleb-17
hleb-18
hleb-19
hleb-20
hleb-21