Skip to main content

Празници и традиции

Магията на Бъдни вечер

В началото на новата слънчева година и в навечерието на най-хубавия християнски празник - Коледа, на 24 декември се празнува Бъдни вечер. Децата от всички групи на детската градина потърсиха коледния дух именно тук, сред позитивните и вечни човешки ценности и в празника, който е изтъкан от символи и ритуали, събрали като в кутия със съкровища нашата духовност.

Пременени в автентични народни носии, сред декори представящи в детайли празничната атмосфера на Бъдни вечер, с иконата на Богородица и камината, в която грее Бъдникът, малчуганите пресъздадоха цялата магия на празника в своите фолклорни драматизации. Те замесиха ритуална питка и подредиха изпълнената със сакралност празнична трапеза върху слама на земята. Всичко това беше част от онова радостно суетене, което остава завинаги в любимите ни детски спомени. Богатата трапеза беше отрупана с нечетен брой постни ястия, а събрани край нея децата разчупиха питката, в която имаше монета - символ на благополучие. С приповдигнат коледен дух и със своята непринуденост и артистичност малките „слънчовци“ пяха песнички и рецитираха стихчета, сред които особено вълнуваща беше Вазовата молитва. Те не пропуснаха да пресъздадат и библейската сцена с Богородица и раждането на Исус.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преля в нощната Коледа и посрещането на коледарите, които отправиха своите благопожелания за здраве и плодородие. Празникът завърши с кръшни хора и ръченици, с които децата показаха, че коледният дух е там, където сърцето и душата го искат, сред будно тлеещия в огнището огън, над чиито пламъци надеждата подгрява заледените си пръсти и в душата ни става топло, светло и радостно.

 

ve4er-01
ve4er-02
ve4er-03
ve4er-04
ve4er-05
ve4er-06
ve4er-07
ve4er-08
ve4er-09
ve4er-10
ve4er-11
ve4er-12