Skip to main content

Празници и традиции

Сирни заговезни е, иска се прошка!

С пресъздаването на народните обичаи и традиции, с песни и хора, децата от детска градина „Слънце“ отбелязаха народния празник „Сирни заговезни“ или „Прошка“, когато символично се прогонва зимата и се проправя път на пролетта. Така започва пречистването и подготовката за Великден - възкресението на доброто, надеждата и любовта.
В края на месец февруари 2023 година с много вълнение малчуганите пресъздадоха автентичното съдържание на празника Сирни Заговезни. На този ден близки хора и приятели искат прошка един от друг, като така забравят недоразуменията и острите думи, изречени през изминалата година. Децата показаха как по-младите искат прошка и я получават от по-възрастните роднини и близки, като им целуват ръка. Прескачаха импровизирани огньове за здраве, хвърляха стрели, гониха злите сили с кукерски танц.

Спазвайки традициите, подредиха празничната трапеза с характерните за този празник ястия. Пресъздаването на най-забавният и вълнуващ обичай – хамкане, предизвика много радостни емоции. Със смях и закачки, те се опитваха да хванат с уста завързаното на червен конец яйце, защото според народното вярване, който успее да го улови, ще бъде здрав и заобиколен от щастие и разбирателство през цялата година.

Този хубав празник, отбелязван от българския народ от незапомнени времена, пресъздаден от децата с огромен интерес и в цялото му богатство, показва, че българските традиции и обичаи са живи, и няма да бъдат забравени.

hamkane-1
hamkane-2
hamkane-3
hamkane-4
hamkane-5
hamkane-6
hamkane-7
hamkane-8
hamkane-9