Skip to main content

Новини

Слънчев дом за малчугани

На децата трябва да им е интересно всеки ден, казва директорката на ДГ „Слънце“ в Кюстендил Маргарита Цекина в интервю, дадено пред вестник "Азбуки" през месец август 2020 година.

Слънчева и пъстра е детската градина „Слънце“ в Кюстендил. В нея всеки ден е различен и забавен, затова и малчуганите отиват сутрин с желание и усмивка на лице. И как няма да го правят, при положение че всеки ден ги очакват нови изненади и тематични изяви. Пременени в различни костюми, те се превъплъщават в работливи мравки, смели лъвове, шарени калинки и пъстроцветни пеперуди. Всяка година броят на желаещите родители, които искат синовете и дъщерите им да се обучават и възпитават именно там, расте, а броят на децата вече надхвърля 350.
Детска градина „Слънце“ се помещава в пет различни сгради, като четири от тях са в града, а последната се намира в близкото село Слокощица. Всички филиали имат един облик и работят като общ слънчев дом. Такъв е и девизът им – „ДГ „Слънце“ – слънчев дом за всяко дете“. Посоката, в която вървят, е една и при това е вярната. Стремят се да работят заедно в името на децата.
Всяка група си има име, така че слънчицата в детската градина биват „гъбки“, „детелинки“, „зайчета“, „калинки“, „кокичета“, „лъвчета“, „мечета“, „пчелички“, „светулки“ и „славейчета“.
„Градината е харесвана и предпочитана. За съжаление, няма как да приемем всички желаещи“, разказва директорката Маргарита Цекина. По думите всички филиали са препълнени.
Последните четири години работят приоритетно по своя вътрешна стратегия, в която са заложени разнообразни инициативи. Обличането на децата всеки ден в различен костюм също е част от тази стратегия. По този начин всяко дете, отивайки на градина, се вълнува какво ще прави днес и какъв костюм ще получи. „Стараем се на децата да им бъде интересно, да ги учим по иновативен начин и да затвърдяваме и обогатяваме знанията им. Всекидневието им трябва да бъде интересно“, категорична е Цекина. Убедена е също така, че формулата за успеха се крие в това, че ако детето е щастливо, то тогава със сигурност и родителят ще бъде спокоен. Благодарение на модерната техника родителите могат по всяко време да следят какво се случва с децата им, докато са извън дома си.

Вижте повече във Вестник „Аз-буки” - брой 35/2020