Skip to main content

група " Синчец"

„Храни се разумно, живей здравословно!“

В периода от 19 до 23 юли 2021 година в ДГ „Слънце“ се проведе седмица на здравословното хранене под мотото: „Храни се разумно, живей здравословно!“.
Това бе една изключително емоционална и вълнуваща седмица за малчуганите от група „Синчец“. Дни наситени с незабравими, забележителни, прекрасни, вдъхновяващи преживявания за децата.
В беседа на тема: „Изграждане на навици за здравословен начин на живот“, децата получиха представи за нуждата от здравословно хранене и ползите му за човека. Затвърдиха знанията си за полезните храни, участваха в игри, в които разпознаваха и назоваваха плодове и зеленчуци. Те разбраха , че неслучайно в една от най- популярните детски песнички се пее „зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте“. Малчуганите посетиха и една малка зеленчукова градинка, в която видяха как порастват зеленчуците – зелен боб, домати,чушки. Имаха възможност да си извадят пресни картофки от земята. Погрижиха се за растенията, окопаха някои от тях, други поляха с вода.
Истинска наслада изпитаха при собственоръчното приготвяне на плодова салата, в която вложиха много старание. Също толкова интересно и разиващо въображението им бе участието им в кулинарна работилница за приготвяне на зеленчукови шишчета, една феерия от цветове и вкусове.
Незабравимо за децата ще остане посещението им до мандра „Петя“, където се запознаха с процесите свързани с обработката на прясното краве мляко и продуктите, които се получават от него – кисело мляко, сирене, кашкавал.
Седмицата завърши с един много важен извод: „Здравословно щом се храним, болестите ще забравим“.

 

zdrave-01
zdrave-02
zdrave-03
zdrave-04
zdrave-05
zdrave-06
zdrave-07
zdrave-08
zdrave-09
zdrave-10
zdrave-11
zdrave-12
zdrave-13
zdrave-14
zdrave-15