Skip to main content

Празници и традиции

Еньовден

„От всяко цветенце набрано,
голям венец увихме рано
и здрав ще бъде сто години
под него днеска който мине"

На 24 юни 2021г. децата от ДГ „Слънце“ гр. Кюстендил с много цветя и слънчево настроение отпразнуваха Еньовден - поредния празник от българския народен календар. Цяла седмица те се подготвяха за този най - цветен ден на лятото - рисуваха билки, учиха стихчета, песни и хора, запознаха се с обичаите и научиха за лечебната сила на билките.
В ранната утрин на Еньовден малчуганите пристигаха в детската градина с букетчета от билки, които бяха набрали заедно със своите родители. От тях те сплетоха красиви венци, под които преминаха за здраве, както повелява традицията. Облечени в пъстри народни носии и с венчета на главите децата танцуваха боси в росата по тревата на двора, за да се намокрят с лековитата трева и да са здрави през цялата година. Не пропуснаха да опитат и вкусния билков чай, вдъхновени от магията и аромата на билките, дар от майката природа.
Малчуганите от групите „Калинка“ и „Слънце“ посетиха Читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил, където се запознаха с разнообразието от билки , вдишаха техния аромат и научиха много неща за лечебната им сила. Особено чаровни с красивите си народни носии бяха най - малките възпитаници на детската градина - децата от яслените групи „Мечо“ и „Гъбка“. Група „Славейче“ свързаха празника не само с лечебната сила на билките и мистерията на българските обичаи, но и с важната роля на фармацевтите в лечението на пациентите.

С красотата на тази профенсия те бяха запознати от гостуващ родител - фармацевт. Група „Детелина“ посетиха новооткрития детски отдел на Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“. С голямо любопитство там те потърсиха своите билки в голямото разнообразие от книги и научиха къде растат и за какво се използват. Група „Синчец“ гостуваха в Обединен детски комплекс гр. Кюстендил, където се запознаха с поверията, традициите и обичаите на този красив празник и с лековитата сила на билките.
Със своята цветна красота и магия преживените празнични емоции ще оставят мил спомен у децата за Деня на Слънцето и съхраняването на българските народни традиции и националното ни самосъзнание.

pr-apteka-1
pr-apteka-2
pr-apteka-3
pr-apteka-4
pr-apteka-5
pr-apteka-6
pr-apteka-7
pr-apteka-8
pr-apteka-9