Skip to main content

Празници и традиции

Кукери - традиции и обичаи

Едни от най-ярките и интересни обичаи в традиционния български календар са народните кукерски игри - маскаради. Българските игри с маски са обвързани основно с празниците от Коледа до Великден. Интересният кукерски обичай произхожда от дълбока древност. В различните райони на България маскирани мъже играят от Коледа до Йордановден, през Сирната неделя и през Тодоровата неделя.
Танцът на кукерите е уникално и мистично единство от ритъм, звук и цветове. Те се движат със специфична стъпка, носят самобитни костюми, внушителни маски и огласят селищата със стотици звънци, примесени с наричания и благословии за здраве и плодородие. Подскачането и дрънченето на звънците, тропането на тоягите дълго отеква след тях. Тези шумни ритуали се извършват с цел прогонване на нечистите сили.
Свидетели на кукерски танци, ритуали, костюми и обредни действия на живо бяха и малчуганите от детска градина „Слънце“.
На 5.01.2022 г. децата от група „Синчец“ станаха част от едно незабравимо преживяване. Тяхното другарче и малък кукер - Теодор заедно с неговият баща и чичо от кукерска дружинка на с.Жабокрът, облечени с кукерските си костюми и маски „обходиха“ двора на детската градина с пожелания за здраве, благополучие, плодородие. След това всички изиграха „кукерски танц“ за прогонване на злите сили и духове. Така малчуганите станаха съпричастни към духа и силата на българските традиции и обичаи.
Запленени от маскарадната образност, децата от група „Светулка“ се впуснаха в изработването на кукерски маски. Всяко едно от тях вложи собствен замисъл и въображение в нея. От вълна, конци, картон, мъниста и други материали те създадоха интересни маски, които подредиха в изложба.
Техните другарчета от група „Пчеличка“ имаха възможност да изпробват кукерски костюм и маска, оформена в причудливо същество. Това за тях бе истинско трепетно изживяване и радост.
Всяко едно докосване на малчуганите до тази българска традиция, няма да се забрави и ще пребъде във времето.

 

kukeri-01
kukeri-02
kukeri-03
kukeri-04
kukeri-05
kukeri-06
kukeri-07
kukeri-08
kukeri-09
kukeri-10